Spirulina

SPIRULINA

Spirulina este promovata ca tratament pentru o gamă largă de probleme de metabolism , de sănătate a inimii, inclusiv scăderea în greutate, diabetul zaharat și colesterolul ridicat.Se recomanda, de asemenea, Spirulina ca un ajutor pentru diferite afecțiuni mentale și emoționale, inclusiv anxietate, stres, depresie și deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD).

Spirulina este o microalgă de culoare verde-albăstrie, una dintre cele mai vechi forme de viaţă de pe Pământ.

Caracterizată ca fiind un „superaliment“, spirulina este atât de bogată în nutrienţi încât o dietă bazată pe apă şi pe această algă poate să susţină buna funcţionare a organismului.Spirulina înglobează în proporţie de 60-70% proteine pure, are toţi cei opt aminoacizi esenţiali (izoleucina, leucina, lizina, metionina, fenilalanina, treonina, triptofanul şi valina) care pot să menţină o stare de sănătate optimă.

Printre ceilalţi nutrienţi valoroşi pe care îi conţine se numără: acid gama-linoleic, care reduce colesterolul rău LDL (lipoproteine de joasă densitate şi previne apariţia bolilor de cardiovasculare), ficocianina(substanţă care inhibă formarea cancerului de colon), un nivel mare de beta-caroten depasind morcovii şi spanacul, acid arahidonic, vitamina B12, fier, clorofilă şi acizi nucleici ARN şi ADN.Pe lângă vitamina B12, spirulina mai conţine vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu şi zinc.

Este folosita ca supliment in scopul de a aduce aport important de proteine, vitamine si minerale,antidot impotriva otravirii cu Arsenic( prin continutul mare de clorofila), in lupta impotriva alergiilor( cele de la nivelul nasului), ajuta la reglarea presiunii arteriale , controleaza colesterolul rau, stimuleaza imunitatea,imbunatateste memoria si performanta , antioxidant puternic,are proprietati antiinflamatori, eficienta impotriva anemiei.
Noua intelegere a geneticii, fiziologiei si proprietatilor biochimice a determinat oamenii de stiinta sa o transfere in regatul bacteriilor ;la început a fost clasificata în genul Arthrospira, dar mai târziu a fost introdusa în genul Spirulina. Există mai multe specii, dar cele trei – Spirulina platensis, Spirulina maxima și Spirulina fusiformis – sunt studiate pe scară largă datorită valorilor lor nutriționale ridicate și potențialelor terapeutice, potrivit autorilor studiului.

În afară de suplimente, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) permite producătorilor să utilizeze Spirulina ca aditiv de culoare în gume, bomboane și alte produse alimentare ambalate.

Spirulina se spune că ajută la o serie de probleme de sănătate , pentru aceasta este necesara si o sustinere prin studii temeinice .Iata cateva din studiile comunicate in ultimul an :

Spirulina pentru a opri malnutriția

Având în vedere profilul său nutrițional ridicat, oamenii de știință care examinează malnutriția au arătat un interes pentru Spirulina. Mai multe studii au analizat efectele suplimentelor sale în rândul populațiilor subnutrite, inclusiv femeile gravide anemice și copiii din țările în curs de dezvoltare cu rate ridicate ale sărăciei(potrivit unei revizuiri din 2017 publicată în Jurnalul de Cercetări Medicale Internaționale)

In urma studiului s-a observat o îmbunătățire semnificativă a câștigului în greutate și în înălțime, a nivelului feritinei și a fierului și a volumului de hemoglobină fata de cei ce au primit suplimente regulate doar de vitamine și minerale.

Un studiu realizat în anul 2015, publicat de Nutrition Journal, avand ca subiect persoane HIVpozitive subnutrite din Camerun, a înregistrat rezultate pozitive similare, La participanții care primesc Spirulina, celulele sistemului imunitar care sunt mult reduse prin HIV au crescut, la fel ca nivelurile de hemoglobină.

Site-ul JSW Energy raportează o reducere cu 46% a cazurilor de malnutriție în rândul copiilor de vârstă mică, al femeilor însărcinate și al mamelor care alăptează, iar studiile științifice sunt în curs de desfășurare pentru a înțelege mai bine efectele acestui program.

Spirulina ca antioxidant

Antioxidanții sunt compuși care ajută la combaterea daunelor asupra celulelor și in special asupra ADN-ului , daune care conduc la cancer, boli de inimă și alte boli cronice. Organismul face unii antioxidanți, iar alții se găsesc în alimente. In curs sunt cercetari extinse pentru obtinerea de date pozitive pentru acest mecanism protectiv.

Antioxidantele pot ajuta sportivii sa se recupereze de la stresul oxidativ indus de exercitii fizice care contribuie la oboseala musculara – si Spirulina se intampla sa contina mai multi compusi dovediti a avea proprietati antioxidante, inclusiv compusi fenolici, fitocianine, tocoferol si beta-caroten, potrivit unui studiu publicat in 2010 .

Câteva studii de cercetare privind efectul Spirulinei asupra colesterolului și trigliceridelor (sau a efectelor hipolipidemice) au descoperit că Spirulina este benefică. La sfarsitul studiului, au existat reduceri semnificative ale colesterolului in randul celor care au fost tratati, in conformitate cu rezumatul publicat in Annals of Nutrition and Metabolism.

La sfârșitul experimentului, nivelurile medii de trigliceride, colesterolul total și colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate scăzută) potențial dăunător au scăzut.

Doctorii recunosc acum ca boala cardiaca nu este doar o tulburare a colesterolului si a trigliceridelor, ci si o boala inflamatorie cronica spirulina avand efect si in procesul antiinflamator inflamator cat si in scaderea riscului oxidativ.

Studii în desfășurare privind Spirulina

Studiile medicale sunt in prezent in curs de desfasurare pentru a determina efectul Spirulinei asupra infectiilor virale, vindecarea ranilor si a sistemului imunitar in general.Se cauta dovezi pentru a determina dacă suplimentele de Spirulina pot ajuta la digestie sau la scăderea în greutate, tratează probleme de memorie, anxietate sau depresie. Studiile trebuie să demonstreze că Spirulina are efect asupra nivelurilor de energie și a cronului

Se recomanda cercetarea sursei de Spirulina in suplimente pentru a se asigura ca acestea sunt cultivate in conditii de siguranta si testate pentru toxine.

De asemenea se recomanda discutii personalizate cu medicii pentru efecte si interferente cu alte terapii.

Spirulina se poate consuma sub forma de pulbere, capsule si trebuie sa fie raw,bio/organica si cu perete spart.